facebook 3 32linkedin 3 32

Είστε εδώ:Blog/Υγεία των νεφρών για όλους!

Υγεία των νεφρών για όλους!

 

10η επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού – Γιορτάστε, προσφέροντας ένα ποτήρι νερό!

Βρυξέλλες, 12 Μαρτίου, 2015 - Την Πέμπτη 12 Μαρτίου γιορτάζουμε την 10η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού, η οποία αποτελεί την πιο διαδεδομένη εκδήλωση για την υγεία των νεφρών παγκόσμια. Η Διεθνής Εταιρεία Νεφρολογίας (ISN) και η Διεθνής Ομοσπονδία Νεφρολογικών Ιδρυμάτων (IFKF), διοργανώνουν από κοινού την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Το φετινό θέμα «Υγεία των νεφρών για Όλους» μας θυμίζει ότι δεν είμαστε όλοι ίσοι σε σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης της νεφρικής νόσου αλλά και την πρόσβαση στη θεραπεία της.

Με το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού να υφίσταται κάποια μορφή νεφρικής βλάβης, πολλά είναι αυτά που πρέπει να γίνουν για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους της νεφρικής νόσου. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ), η οποία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 17% κατά την επόμενη δεκαετία, τώρα αναγνωρίζεται από την ΠΟΥ και άλλους οργανισμούς ως ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Σε χώρες με υψηλότερο εισόδημα αλλά και σε αυτές με χαμηλότερο, ορισμένες κοινότητες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες, λόγω της καταγωγής τους, της κοινωνικοοικονομικής κατάστασής τους και / ή το μέρος που κατοικούν. Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία λόγω του εξαιρετικά υψηλού κόστους της θεραπείας της νεφρικής υποκατάστασης. Αφροαμερικανοί, Αφρικανοί, Ιθαγενείς Αμερικανοί, Λατίνοι, Ασιάτες ή πληθυσμοί ιθαγενών (Αβορίγινες), είναι γνωστό ότι υποφέρουν από υψηλότερα ποσοστά διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση, που είναι και οι δύο κύριες αιτίες για την Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ). Αυτοί οι πληθυσμοί έχουν συνεπώς, υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή νεφρική νόσο και τελικά νεφρική ανεπάρκεια. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, οι Αφροαμερικανοί είναι 3 φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν νεφρική ανεπάρκεια. Σε σύγκριση με τους Καυκάσιους, οι Αφροαμερικανοί έχουν πολύ υψηλότερη μέση αρτηριακή πίεση, αναπτύσσουν υπέρταση νωρίτερα στη ζωή τους και έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές, όπως η ΧΝΝ, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή νόσο.

Επιπλέον, υπάρχουν μια σειρά από βασικά ζητήματα και προκλήσεις για την αντιμετώπιση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου σε ευάλωτους πληθυσμούς, όπως για παράδειγμα, η κακή υγιεινή του νερού, η έλλειψη ενυδάτωσης, ανθυγιεινή επιλογή των τροφίμων και ποτών, τα γλωσσικά εμπόδια, τα επίπεδα της εκπαίδευσης και της παιδείας, το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία, η έλλειψη επαρκούς ασφάλισης υγείας, καθώς και ορισμένες πολιτιστικές-ιδιαίτερες πεποιθήσεις και πρακτικές για την υγεία.

Ο Δρ Γκιγιέρμο Γκαρσία Γκαρσία, (WKD Steering Committee IFKF), μας υπενθυμίζει, πως είναι να αντιμετωπίζεις την νεφρική ανεπάρκεια σε μία χώρα η οποία είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένη να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση: «Για παράδειγμα, το να έχει κάποιος νεφρική νόσου τελικού σταδίου στο Μεξικό, είναι μια τραγωδία. Αν δεν έχεις κοινωνική ασφάλιση, αν δεν έχεις ιδιωτική ασφάλιση, είσαι καταδικασμένος να πεθάνεις.» Την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, πιείτε ένα ποτήρι νερό και επίσης προσφέρετε ένα - Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δείξετε την υποστήριξή σας σε αυτόν τον σκοπό: στις 12 Μαρτίου του 2015 καλούμε το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών, των κυβερνήσεων, των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών, να πιουν στην υγειά των νεφρών τους και να προσφέρουν ένα ποτήρι νερό στις οικογένειές τους, στους φίλους τους και τους συναδέλφους τους. Αυτή η κίνηση είναι μία συμβολική χειρονομία αλλά παράλληλα και μία αφορμή για να ξεκινήσει μια κουβέντα ευαισθητοποίησης σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου και την βαρύτητα της νεφρικής νόσου, αλλά και τον τρόπο πρόληψης και θεραπείας της με έναν απλό τρόπο, σε παγκόσμιο επίπεδο – με την ελπίδα ότι θα κάνουμε τους ανθρώπους περισσότερο συνειδητοποιημένους σε σχέση με τις επιλογές τους όσον αφορά τον τρόπο ζωής τους. Ο Dr. Philip Li, (WKD Steering Committee), καλεί όλη την νεφρολογική κοινότητα, να αναμιχθεί ενεργά στον παγκόσμιο εορτασμό της ημέρας του νεφρού: «Ένας καλός τρόπος να μας υπενθυμίσει ότι τα νεφρά μας είναι ζωτικής σημασίας όργανα και πρέπει να τα προσέχουμε, οπουδήποτε και αν ζούμε και είτε κινδυνεύουμε να νοσήσουμε είτε όχι, είναι να μοιραστούμε ένα ποτήρι νερό στις 12 Μαρτίου. Είναι ξεκάθαρο, ότι ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μας βοηθά να ελαττώσουμε τον κίνδυνο και παράλληλα η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία , μπορεί να καθυστερήσει ή να αποτρέψει την εξέλιξη της νεφρικής νόσου».