facebook 3 32linkedin 3 32

Τεύχος 42

42 cover

> Η κατάθλιψη στους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς
> Εκπαίδευση προσωπικού και ασθενών για την πρόληψη των λοιμώξεων
> Η σάουνα και οι παραλλαγές της ως συμπληρωματική θεραπεία για τον αιμοκαθαιρόμενο ασθενή. Μια ιστορία μισού αιώνα
> Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (ΣΑΠ) στη χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) τελικού σταδίου
> Κάθε αρχή και ...difficile!


Για να ανοίξετε τα αρχεία θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα Adobe Reader, (μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδώ, αν δεν το έχετε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας). Για καλύτερη προβολή των αρχείων στον Adobe Reader, παρακαλώ επιλέξτε το Μενού View (Προβολή) > Page Display (Προβολή σελίδας) > Two-up (Ανά δύο).


Η κατάθλιψη στους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς

Τεύχος 42

Μωϋσιάδου Ευαγγελία
Νοσηλεύτρια Π.Ε. MSc, PhD, Προϊσταμένη Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Αμαλία Φλέμιγκ

Μαντουλίδης Νικόλαος
Νοσηλευτής Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Αμαλία Φλέμιγκ

Μπαλαουί Αλέξιος
Ειδικευόμενος Νεφρολόγος Ιατρός Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Αμαλία Φλέμιγκ

Λουκάς Γεώργιος
Ειδικευόμενος Νεφρολόγος Ιατρός Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Αμαλία Φλέμιγκ

Μιχαλόπουλος Αναστάσιος
Νεφρολόγος

Σύμφωνα με το DSM-IV, η κατάθλιψη ανήκει στις Διαταραχές της Διάθεσης και προσδιορίζει τη Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή μέσω κριτηρίων, τα οποία θα πρέπει να πληρεί ο ασθενής. Το κύριο κριτήριο είναι η ύπαρξη δύο ή περισσοτέρων μειζόνων καταθλι πτικών επεισοδίων και τα διαγνωστικά κριτήρια είναι τα εξής: Καταθλιπτική διάθεση ή και απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης σε δραστηριότητες της ζωής για τουλάχιστον 2 εβδομάδες και τουλάχιστον πέντε από τα ακόλουθα συμπτώματα που προκαλούν κλινικά σημαντική βλάβη στην κοινωνική ζωή, την εργασία ή άλλους σημαντικούς τομείς της καθημερινότητας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Εκπαίδευση προσωπικού και ασθενών για την πρόληψη των λοιμώξεων

Τεύχος 42

Χριστοδούλου Αθανάσιος
Νοσηλευτής ΤΕ, Mph, Κλινικός εκπαιδευτής ΜΤΝ, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου, Αλεξανδρούπολη

Οι Νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε νοσοκομεία, καθώς η νοσηρότητα και η θνησιμότητα που σχετίζεται με αυτές είναι σημαντική. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμούν ότι 1 στους 20 νοσηλευόμενους ασθενείς αναπτύσσουν μια μόλυνση που συνδέεται με την υγειονομική περίθαλψη κάθε χρόνο, που αντιστοιχεί σε περίπου 2 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν 100.000 θανάτους σε νοσοκομεία των ΗΠΑ μόνο (Yokoe, 2008 CDC, 2011D). Η οριζόντια μετάδοση νοσοκομειακών παθογόνων αναφέρεται στη διασπορά Παθογόνων μικροοργανισμών (βακτήρια, ιοί, μύκητες) από τον έναν ασθενή στον άλλον, από το νοσοκομειακό περιβάλλον στον ασθενή ή από τους επαγγελματίες υγείας στον ασθενή. Η μετάδοση γίνεται είτε με επαφή, άμεση και έμμεση, είτε μέσω σταγονιδίων, αλλά και αερογενώς.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Η σάουνα και οι παραλλαγες της ως συμπληρωματική θεραπεία για τον αιμοκαθαιρόμενο ασθενή. Μια ιστορία μισού αιώνα.

Τεύχος 42

Rappini Paola
Νεφρολόγος, Υπεύθυνη ΜΤΝ Θεσσαλική Νοσηλευτική

Λαζάρου Δημήτρης
Νεφρολόγος

Αηδώνη Έλενα
Νοσηλεύτρια ΤΕ

Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις, που η σάουνα έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς. Είτε η παραδοσιακή σάουνα, είτε παρόμοιες πρακτικές που κυρίως χρησιμοποιούν την αφυδάτωση μέσω του ιδρώτα, έχουν μελετηθεί περιστασιακά τα τελευταία 50 χρόνια. Η αύξηση του βάρους μεταξύ δύο συνεδριών αιμοκάθαρσης επηρεάζει άμεσα τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των ασθενών και δημιουργεί μεγάλο άγχος. Η νεφρική νόσος επιβάλλει καθημερινούς περιορισμούς στο νερό και στις καλιούχες τροφές. Για το λόγο αυτό αποκτάει μεγάλη σημασία το πώς μπορεί να ανταποκριθεί ο ασθενής σε όλους αυτούς τους περιορισμούς.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (ΣΑΠ) στη χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) τελικού σταδίου

Τεύχος 42

Βαϊνας Ανδρέας
Νεφρολόγος, Διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος 424 Γ.Σ.Ν. Θεσσαλονίκης

Το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών (ΣΑΠ) αποτελεί μια νευροαισθητηριακού τύπου διαταραχή που αφορά κατά κανόνα τα κάτω άκρα, το οποίο ανάλογα με τη βαρύτητα του, μπορεί να προκαλέσει από διαταραχές ύπνου έως και αυξημένη καρδιαγγειακή θνητότητα. Διακρίνεται σε ιδιοπαθές και δευτεροπαθές. Το συχνότερο αίτιο δευτεροπαθούς ΣΑΠ είναι αυτό που εμφανίζεται στη Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ), το ουραιμικό ΣΑΠ. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένο επιστημονικό ενδιαφέρον στη μελέτη του συνδρόμου, τόσο του ιδιοπαθούς όσο και του ουραιμικού. Η παρούσα ανασκόπηση σκοπό έχει να συζητήσει τον επιπολασμό, τους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς, την κλινική εικόνα, διάγνωση και θεραπεία του ουραιμικού ΣΑΠ, σε ασθενείς με ΧΝΝ τελικού σταδίου (ΧΝΝΤΣ).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Κάθε αρχή και ...difficile!

Τεύχος 42

Θεόδωρος Α. Πέππας
Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά

To Clostridium difficile δικαιώνει την λατινική πλευρά της ονομασίας του, «Κλωστηρίδιο το δύσκολο» καθώς οι δυσκολίες στην μετάβαση από την υποψία στην διάγνωση, η θεραπεία, η πιθανότητα υποτροπής αλλά, πρώτιστα, ο έλεγχος της διασποράς του σε άλλα άτομα στο περιβάλλον του νοσοκομείου αλλά και άλλων χώρων παροχής υγείας και μακράς φροντίδας, το καθιστούν μία από τις μεγαλύτερες λοιμώδεις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι κλινικοί κατά τον παρόντα αιώνα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο