facebook 3 32linkedin 3 32

Τεύχος 51

51 COVER

>Τριάντα έξι Ιπποκρατικοί Αφορισμοί με Νεφρολογικό ενδιαφέρον
> Η δωρεά νεφρικού μοσχεύματος από ζώντα δότη
> Πρόληψη οξείας νεφρικής βλάβης στην κλινική πράξη


Για να ανοίξετε τα αρχεία θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα Adobe Reader, (μπορείτε να το κατεβάσεε από εδώ, αν δεν το έχετε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας). Για καλύτερη προβολή των αρχείων στον Adobe Reader, παρακαλώ επιλέξτε το Μενού View (προβολή) > Page display (Προβολή σελίδας) > Two-up (Ανά δύο).


Πρόληψη οξείας νεφρικής βλάβης στην κλινική πράξη

Τεύχος 51

Στεφανίδης Ιωάννης
Καθηγητής Νεφρολογίας, Διευθυντής Νεφρολογικής Κλινικής, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Καραθανάσης Δημήτριος
404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας, Σύγχρονη Πολυκλινική Λάρισας, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Ανδρούλα Καραολιά
Νευροχειρουργική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Πισσάς Γεώργιος
Νεφρολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Ελευθεριάδης Θεόδωρος
Νεφρολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Τσιλιμίγκας Νικόλαος
Νεφρολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Η σταδιακή διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού ορισμού για την Οξεία Νεφρική Βλάβη (ΟΝΒ) ανέδειξε τη σημασία της πρόληψης στην αντιμετώπισή της, καθώς συνέβαλε στην καταγραφή των επιπτώσεών της στις παραμέτρους της θνητότητας, της οικονομικής επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας και της εξέλιξης σε Χρόνια Νεφρική Νόσο. Η πρόληψη θα μπορούσε να διακριθεί σε γενικής αρχής και ειδικών κλινικών περιπτώσεων.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Η δωρεά νεφρικού μοσχεύματος από ζώντα δότη

Τεύχος 51

Ινιωτάκη Αλίκη
Iατρός, Πρώην Συντονίστρια - Διευθύντρια στο Εθνικό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας

Είναι γνωστό ότι τα περιστατικά των ασθενών με νεφρική νόσο τελικού σταδίου αυξάνονται τα τελευταία 10 χρόνια κατά 3-9% το χρόνο. Η αύξηση οφείλεται στη γήρανση του πληθυσμού και την υψηλή επίπτωση και συχνότητα ασθενειών όπως παχυσαρκία, διαβήτης και αρτηριακή υπέρταση. Δυστυχώς η αύξηση των υποψήφιων ληπτών νεφρικού μοσχεύματος δεν ακολουθείται από αντίστοιχη αύξηση των μεταμοσχεύσεων. Σύμφωνα με δεδομένα από το Transplant Newsletter, το 2014 πραγματοποιήθηκαν στην Ευρωπαïκή Κοινότητα 19.670 μεταμοσχεύσεις νεφρού όταν στη λίστα αναμονής για ένα μόσχευμα ήταν περισσότεροι από 46.000 υποψήφιοι λήπτες (1). Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι ασθενείς δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στη λίστα αναμονής και άλλοι θα παραμείνουν στη λίστα χρόνια περιμένοντας ένα μόσχευμα που μπορεί να αργήσει ή να μην έλθει ποτέ. Απελπισμένοι άνθρωποι μπορεί να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις έξω από τα Ευρωπαïκά δεοντολογικά και νομικά πλαίσια.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Τριάντα έξι Ιπποκρατικοί Αφορισμοί με Νεφρολογικό ενδιαφέρον

Τεύχος 51

Διαμαντόπουλος Αθανάσιος, MD, PH.D / Γούδας Παύλος, MD / Ωραιόπουλος Δημήτριος †, MD, PH.D

Σε αυτό το ιστορικό άρθρο θα συζητήσουμε το νεφρολογικό ενδιαφέρον ορισμένων δηλώσεων του Ιπποκράτη, που περιέχονται στο βιβλίο του «Αφορισμοί». Δεν υπάρχει τίποτα το πρωτότυπο στην μέθοδο μας, καθώς, από την αρχαιότητα, έχουν γίνει επανειλημμένα παρόμοιες προσπάθειες. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι σε κάθε εποχή μπορούμε να αποκτήσουμε μία νέα αντίληψη κατά την εξερεύνηση των Αφορισμών κάτω από το πρίσμα της τρέχουσας ιατρικής γνώσης. Συζητάμε τριάντα έξι από τους τετρακόσιους Αφορισμούς, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν από τους συντάκτες της παρούσας έρευνας ως νεφρολογικού ενδιαφέροντος. Στο τέλος, παρουσιάζουμε τα συμπεράσματά μας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.