facebook 3 32linkedin 3 32

Τεύχος 02

03 cover

> Ικοδεξτρίνη και περιτοναϊκή κάθαρση:Πλεονεκτήματα και νέες εφαρμογές
> Ιατρογενείς μεταβολικές αλκαλώσεις και μεταβολικές αλκαλώσεις από φάρμακα
> Φάρμακα που προκαλούν υπερκαλιαιμική υπερχλωραιμική μεταβολική οξέωση
> Διαταραχές οξεοβασικής ισορροπίας κατά την ενδοφλέβια χορήγηση διαλυμάτων. Χορήγηση διττανθρακικών. Πότε και σε ποια ποσότητα;
> Πρωτεϊνουρία. Από την αρχαιότητα έως τις επιστημονικές μελέτες του 19ου αιώνα


Για να ανοίξετε τα αρχεία θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα Adobe Reader, (μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδώ, αν δεν το έχετε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας). Για καλύτερη προβολή των αρχείων στον Adobe Reader, παρακαλώ επιλέξτε το Μενού View (Προβολή) > Page Display (Προβολή σελίδας) > Two-up (Ανά δύο).


Αλγοριθμική διαφορική διάγνωση της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας (ΟΝΑ)

Τεύχος 2

Λαγγουράνης Αντώνης
Διευθυντής, Μ.Τ.Ν. Νοσοκομείου "Αλεξάνδρα", Αθήνα

Επειδή η ΟΝΑ εκδηλώνεται, συνήθως με ολιγουρία, η διαφοροδιάγνωση της ολιγουρίας καλύπτει τις περισσότερες από τις αιτίες που οδηγούν σε ΟΝΑ. Σε πολλές περιπτώσεις, βεβαίως, (ιδίως σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς), η ΟΝΑ είναι μη ολιγουρική, ενώ σε ένα πολύ μικρό ποσοστό εκδηλώνεται με ανουρία. Ως γνωστόν, αποβολή ούρων μικρότερη των 400 κ.ε., ημερησίως, καλείται ολιγουρία. Παραγωγή ούρων κάτω από αυτό το ποσό είναι συνήθως ένδειξη ελάττωσης της ταχύτητας σπειραματικής διήθησης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Κλασσική πλασμαφαίρεση. Νέες τεχνικές.

Τεύχος 2

Γ. Σακελλαρίου
Διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος ΓΠΝ Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκη

Δ. Παπαδοπούλου
Επιμελήτρια Α Νεφρολογικού Τμήματος ΓΠΝ Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκη

Σ. Κουρέλη
Προϊσταμένη Νεφρολογικού Τμήματος ΓΠΝ Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκη

Η πλασμαφαίρεση ως γενικός όρος αναφέρεται στη διαδικασία του διαχωρισμού και της αφαίρεσης του πλάσματος από τα έμμορφα στοιχεία του αίματος. Είναι μια τεχνική ιδιαίτερα προσφιλής στα κέντρα αιμοδοσίας, όπου χρησιμοποιείται ευρέως για τη παρασκευή πλάσματος, αλλά και άλλων επιμέρους παραγώγων του αίματος.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Αυτοματοποιημένη περιτοναϊκή κάθαρση

Τεύχος 2

Ειρήνη Σαββιδακη
Νεφρολόγος- Επιμελητής Β', Νεφρολογικού κέντρου Π.Π.Γ.Ν Πατρών

Η περιτοναϊκή κάθαρση (ΠΚ) αποτελεί μια κλασσική μέθοδο υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας σε ασθενείς με τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια. Η αρχή της μεθόδου βασίζεται στις φυσικές ιδιότητες της περιτοναϊκής μεμβράνης να λειτουργεί ως «ημιδιαπερατή μεμβράνη», με αποτέλεσμα τη ρύθμιση του ισοζυγίου ύδατος, ηλεκτρολυτών και οξεοβασικής ισορροπίας του οργανισμού καθώς και της συγκέντρωσης στο πλάσμα των διαφόρων τοξικών προϊόντων του μεταβολισμού. Με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, της αυτονομίας αλλά και της επάρκειας της περιτοναϊκής κάθαρσης αναπτύχθηκε η αυτοματοποιημένη περιτοναϊκή κάθαρση (ΑΠΚ). Η μέθοδος αυτή στηρίζεται στις βασικές αρχές της συνεχούς φορητής περιτοναϊκής κάθαρσης (ΣΦΠΚ) αλλά επιτελείται με τη βοήθεια ενός μηχανήματος. Η ΑΠΚ έχει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, περισσότερο από κάθε άλλη μέθοδο υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Ανθρώπινα ανταλλακτικά

Τεύχος 2

Η έρευνα των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων, η εξέλιξή της και το μέλλον των μεταμοσχεύσεων. Η γένεση μιας ανθρώπινης οντότητας ξεκινά από το στάδιο της σύντηξης των γαμετών, δηλαδή των γεννητικών κυττάρων. Η σύντηξη είναι στην ουσία η γονιμοποίηση του θηλυκού γαμέτη, που ονομάζεται ωάριο, από τον αρσενικό γαμέτη δηλαδή το σπερματοζωάριο. Το αποτέλεσμα της σύντηξης, δηλαδή το γονιμοποιημένο ωάριο, ονομάζεται ζυγωτό. Το ζυγωτό, το πρωταρχικό μοναδικό κύτταρο, μπορεί να δώσει γένεση σε ένα πλήρες ανθρώπινο ον με τα περίπου 1014 κύτταρά του, που όλα (με λίγες εξαιρέσεις) είναι γενετικά απαράλλαχτα με το αρχικό, ακολουθώντας τη διαδικασία της μιτωτικής διαίρεσης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Νοσηλευτικές παρεμβάσεις στη φροντίδα του μόνιμου περιτοναϊκού καθετήρα

Τεύχος 2

Μαγδαληνή Κωστενίδου
Νοσηλεύτρια Παθολογίας – Νεφρολογίας, Προϊσταμένη Μονάδας ΠΚ, ΝΓΝ Μελισσίων «Α. Φλέμιγκ»

Σοφία Αραμπατζή
Νοσηλεύτρια Νεφρολογίας Προϊσταμένη Νεφρολογικού Τμήματος, Β’ Θεραπευτήριο ΙΚΑ «Παναγία» Θεσσαλονίκη

Για την επιτυχημένη εφαρμογή της Περιτοναϊκής Κάθαρσης (ΠΚ), εκτός από «καλή» κοιλιά στην οποία δεν έχουν προηγηθεί χειρουργικές επεμβάσεις, απαιτείται ένας έμπειρος χειρουργός και μια τέλεια συντονισμένη διεπιστημονική ομάδα. Βασικός, επίσης, συντελεστής για την καλή έκβαση της μεθόδου αποτελεί ο μόνιμος περιτοναϊκός καθετήρας που θα χρησιμοποιηθεί, παρά το ότι δεν έχει ακόμη βρεθεί ο «ιδανικός».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο