facebook 3 32linkedin 3 32

Τεύχος 03

03 cover

> Ικοδεξτρίνη και περιτοναϊκή κάθαρση:Πλεονεκτήματα και νέες εφαρμογές
> Ιατρογενείς μεταβολικές αλκαλώσεις και μεταβολικές αλκαλώσεις από φάρμακα
> Φάρμακα που προκαλούν υπερκαλιαιμική υπερχλωραιμική μεταβολική οξέωση
> Διαταραχές οξεοβασικής ισορροπίας κατά την ενδοφλέβια χορήγηση διαλυμάτων. Χορήγηση διττανθρακικών. Πότε και σε ποια ποσότητα;
> Πρωτεϊνουρία. Από την αρχαιότητα έως τις επιστημονικές μελέτες του 19ου αιώνα


Για να ανοίξετε τα αρχεία θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα Adobe Reader, (μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδώ, αν δεν το έχετε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας). Για καλύτερη προβολή των αρχείων στον Adobe Reader, παρακαλώ επιλέξτε το Μενού View (Προβολή) > Page Display (Προβολή σελίδας) > Two-up (Ανά δύο).


Διαβητική νεφροπάθεια

Τεύχος 3

Χατζηγιαννακός Δημήτρης
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιμελητής Νεφρολογικού Τμήματος Νοσοκομείου "Α. Φλέμιγκ", Αθήνα

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα χρόνια νοσήματα. Από διαβήτη πάσχουν σήμερα περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο, αριθμός πενταπλάσιος συγκριτικά με τα προ 15ετίας δεδομένα, με προοπτική το 2015 να ξεπεράσουν τα 300 εκατομμύρια. Το 15% περίπου των ατόμων ηλικίας 60-80 ετών πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Στη χώρα μας οι διαβητικοί ξεπερνούν τις 700.000 από τους οποίους οι 70.000 είναι τύπου Ι (νεανικός διαβήτης). Συγκεκριμένα, είναι το 1ο αίτιο νεφρικής ανεπάρκειας τόσο στην Ευρώπη (25%) όσο και στην Αμερική (35%), 1ο αίτιο τύφλωσης σε ηλικίες 25-75 ετών και 1ο αίτιο μη τραυματικών ακρωτηριασμών κάτω άκρων. Στην ανασκόπηση αυτή μετά από μια σύντομη ιστορική αναδρομή, θα αναφέρουμε λίγα γενικά στοιχεία για τον διαβήτη ενώ στη συνέχεια θα επικεντρωθούμε στα προβλήματα που δημιουργεί στο ουροποιητικό σύστημα και ειδικότερα στους νεφρούς.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Έλεγχος πριν από τη μεταμόσχευση νεφρού στη Γερμανία

Τεύχος 3

Αθανάσιος Βεργόπουλος
Dr. med., Msc, Ινστιτούτο Ιατρικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charite-Mitte, University of Humbolt, Berlin

Hans-Dieter Volk
Professor Dr.med. Διευθυντής Ινστιτούτου Ιατρικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charite-Mitte, University of Humbolt, Berlin

Petra Reinke
Professor Dr. med, Καθηγήτρια Νεφρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charite-Virschow, University of Humbolt, Berlin

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Ενδοπεριτοναϊκή χορήγηση φαρμάκων στην περιτοναϊκή κάθαρση

Τεύχος 3

Μαγδαληνή Κωστενίδου
Νοσηλεύτρια Παθολογίας - Νεφρολογίας Προϊσταμένη Μονάδας ΠΚ, ΝΓΝ Μελισσίων "Αμαλία Φλέμιγκ"

Στους ήδη γνωστούς τρόπους χορήγησης των φαρμάκων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η χορήγηση από το στόμα, η ενδομυϊκή, η ενδοφλέβια και η υποδόρια χορήγηση, προστέθηκε και η ενδοπεριτοναϊκή (ΕΠ) για τους νεφροπαθείς που αντιμετωπίζονται με Περιτοναϊκή Κάθαρση. Η ΕΠ χορήγηση φαρμάκων ήταν γνωστή από πολλά χρόνια, αλλά είχε εφαρμοστεί σε περιορισμένες ή ειδικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην αντιμετώπιση ασθενών με παραμελημένη περιτονίτιδα από ρήξη κοίλου οργάνου.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Προβλήματα και προοπτικές των μεταμοσχεύσεων νεφρού

Τεύχος 3

Γ. Σακελλαρίου
Διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος ΓΠΝ Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκη

Δ. Παπαδοπούλου
Επιμελήτρια Α Νεφρολογικού Τμήματος ΓΠΝ Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκη

Σ. Κουρέλη
Προϊσταμένη Νεφρολογικού Τμήματος ΓΠΝ Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκη

Τα τελευταία 40 χρόνια επίμονες και επίπονες προσπάθειες μεμονωμένων επιστημόνων και εξειδικευμένων κέντρων σε όλο τον κόσμο έχουν μετατρέψει το θέμα της μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων στον άνθρωπο από πειραματικό και θεωρητικό, σε θέμα καθημερινής ιατρικής πράξης. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις μεταμοσχεύσεις νεφρού ως θεραπείας του τελικού σταδίου της ΧΝΑ, είναι μια αναγκαιότητα αλλά και ένα κοινωνικό πρόβλημα με επιπτώσεις οικονομικές και ηθικές, που επηρεάζουν αρνητικά ή θετικά όλον τον κοινωνικό ιστό της πολιτείας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Πτητικά και μη πτητικά οξέα

Τεύχος 3

Λαγγουράνης Αντώνης
Διευθυντής ΜΤΝ, Γενικό Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα"

Καθημερινά, φυσιολογικά, στον οργανισμό μας παράγονται, από τον μεταβολισμό, κυρίως, των υδατανθράκων και των λιπών, 15.000 mmol (15 γραμμάρια) διοξειδίου του άνθρακα (CO2), το οποίο αποκαλείται πτητικό οξύ και αποβάλλεται δια των πνευμόνων. Το CO2, παρότι αυτό καθ' αυτό είναι ουδέτερη χημικοηλεκτρική ουσία, αποτελεί δυνητικό οξύ, διότι εάν ενωθεί με νερό σχηματίζει ανθρακικό οξύ (H2CO3). To CO2 αμέσως μετά την παραγωγή του στα κύτταρα εισέρχεται στα περιφερικά τριχοειδή αγγεία και ακολούθως μεταφέρεται με την κυκλοφορία του αίματος στις κυψελίδες των πνευμόνων.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Υγιής κατά την ένταξη σε χρόνια εξωνεφρική κάθαρση

Τεύχος 3

Ανδρίκος Αιμίλιος
Επιμελητής Β' Νεφρολόγος, ΓΠΝ Ιωαννίνων "Χατζηκώστα"

Παρά τη συνολική βελτίωση της θεραπείας υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, των ασθενών οι οποίοι πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (ΤΣΧΝΑ), τα ποσοστά θνητότητας και νοσηρότητας αυτών, συγκρινόμενα με τον γενικό πληθυσμό, παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά. Η διαρκής αναζήτηση διορθώσιμων αιτιών πρόκλησης αυτού του φαινομένου, οδήγησε στην επανεκτίμηση της συνολικής αντιμετώπισης των ασθενών, πριν την ένταξη σε χρόνια εξωνεφρική κάθαρση. Ειδικότερα η έγκαιρη παραπομπή αυτών σε Νεφρολογικά Κέντρα, οδηγεί σε αρτιότερη φροντίδα των ασθενών πριν την ένταξη, ορθολογική επιλογή του χρόνου ένταξης καθώς επίσης και στην βέλτιστη επιλογή της μεθόδου κάθαρσης με αποτέλεσμα τη συνολική βελτίωση της επιβίωσης αυτών.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο