facebook 3 32linkedin 3 32

Τεύχος 05

05 cover

> Ικοδεξτρίνη και περιτοναϊκή κάθαρση:Πλεονεκτήματα και νέες εφαρμογές
> Ιατρογενείς μεταβολικές αλκαλώσεις και μεταβολικές αλκαλώσεις από φάρμακα
> Φάρμακα που προκαλούν υπερκαλιαιμική υπερχλωραιμική μεταβολική οξέωση
> Διαταραχές οξεοβασικής ισορροπίας κατά την ενδοφλέβια χορήγηση διαλυμάτων. Χορήγηση διττανθρακικών. Πότε και σε ποια ποσότητα;
> Πρωτεϊνουρία. Από την αρχαιότητα έως τις επιστημονικές μελέτες του 19ου αιώνα


Για να ανοίξετε τα αρχεία θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα Adobe Reader, (μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδώ, αν δεν το έχετε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας). Για καλύτερη προβολή των αρχείων στον Adobe Reader, παρακαλώ επιλέξτε το Μενού View (Προβολή) > Page Display (Προβολή σελίδας) > Two-up (Ανά δύο).


Η δίαιτα των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου

Τεύχος 5

Κώστας Μαυροματίδης
Δ/ντής Νεφρολογικού Τμήματος ΓΝΝ Κομοτηνής

Τσίτσιος Τηλέμαχος
Αναπληρωτής Δ/ντής Νεφρολογικού Τμήματος ΓΝΝ Κομοτηνής

Σωτηρακόπουλος Νικόλαος
Επιμελητής Νεφρολογικού Τμήματος ΓΝΝ Κομοτηνής

Ο σκοπός της δίαιτας στη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, όταν ο άρρωστος βρίσκεται ήδη στον τεχνητό νεφρό είναι:
1. Να μειώσει την κατανάλωση ουσιών που δεν μπορούν να απομακρυνθούν, όπως η ουρία, το κάλιο, ο φώσφορος, το αλάτι, το νερό κ.ά., αφού πλέον οι νεφροί δεν λειτουργούν, έτσι ώστε μέχρι να ξανακάνει αιμοκάθαρση, αυτές να μην συγκεντρώνονται στον οργανισμό και του δημιουργούν διάφορα προβλήματα.
2. Να δώσει στον άρρωστο ουσίες που χρειάζεται για να διατηρηθεί στη ζωή φυσιολογικά (λευκώματα, βιταμίνες, σίδηρο κ.ά.), αλλά και να αναπτυχθεί (θρέψη, παραγωγή αίματος).
3. Να περιορίσει την καθημερινή λήψη νερού σε μικρές ποσότητες, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται η καρδιά του, με την συνεχή αυτή αύξηση και μείωση του σωματικού του βάρους πέρα από κάποια όρια.
Μία καλά σχεδιασμένη δίαιτα είναι σημαντική για όλους μας, προκειμένου να βελτιώσουμε την υγεία μας. Όταν κάποιος φθάσει σε τελικό στάδιο χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και χρειάζεται αιμοκάθαρση, η δίαιτά του είναι απαραίτητο να αλλάξει. Αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος της θεραπείας των αρρώστων αυτών, όπως είναι σημαντική και σε πρωιμότερα στάδια της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Κάπνισμα και νεφρός

Τεύχος 5

Δ. Αρβανίτης
Επιμελητής Α Νεφρολογικού Τμήματος ΓΝΝ Μελισσίων Αμαλία Φλέμιγκ

Η αρνητική επίδραση του καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό είναι γνωστή σε όλους. Το κάπνισμα θεωρείται ως η πρώτη προβλέψιμη αιτία πρόωρου θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες, με μεγάλη διαφορά από τις άλλες αιτίες, όπως τη χρήση αλκοόλ, την κατάχρηση φαρμάκων και τα τροχαία ατυχήματα. Σε 500.000 και 400.000 υπολογίζονται οι θάνατοι από το κάπνισμα κάθε χρόνο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αντίστοιχα, και οι αριθμοί αυτοί προβλέπεται ότι θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου και μάλιστα κατά πολύ περισσότερο στο γυναικείο πληθυσμό. Από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας υπολογίζεται ότι ο αριθμός των θυμάτων της ευρείας χρήσης καπνού διεθνώς το 1996 ήταν 3.000.000, με αναμενόμενη αύξηση σε 10.000.000 για το 2020. Οι κίνδυνοι του καπνίσματος δεν περιορίζονται μόνο στους ενεργούς καπνιστές, αφού ακόμη και οι παθητικοί καπνιστές εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο (25-35% περισσότερο από τους μη εκτεθειμένους). Αναμφισβήτητα, το κάπνισμα είναι παράγοντας κινδύνου για διάχυτη αθηρωμάτωση, ισχαιμική καρδιοπάθεια και περιφερικές αγγειακές βλάβες, ενώ και τα μικρού μεγέθους αγγεία αποτελούν πιθανό στόχο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Μεταμόσχευση νεφρού στα συστηματικά νοσήματα. Σακχαρώδης διαβήτης

Τεύχος 5

Δ.Σ. Γούμενος
Επίκουρος Καθηγητής, Νεφρολογικό Κέντρο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, Ρίο

Η διαβητική νεφροπάθεια αποτελεί μια από τις επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη, όπως ο αμφιβληστροειδοπάθεια, η νευροπάθεια και η περιφερική αγγειοπάθεια. Χαρακτηρίζεται από αύξηση της εξωκυττάριας θεμέλιας ουσίας του μεσαγγείου και από πάχυνση της βασικής μεμβράνης του σπειράματος. Εμφανίζεται σε ποσοστό ο 40% των ινσουλινοεξαρτώμενων διαβητικών και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου περίπου 20 χρόνια μετά από την εμφάνιση του διαβήτη. Η διαβητική νεφροπάθεια αποτελεί το συχνότερο αίτιο νεφρικός ανεπάρκειας των νέων ασθενών που εντάσσονται σε πρόγραμμα εξωνεφρικής κάθαρσης σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ. Η νοσηρότητα και η θνητότητα των διαβητικών ασθενών με τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια είναι αυξημένο, συγκριτικά με άλλες ομάδες ασθενών που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Μεταμοσχευτική περίοδος στη Γερμανία

Τεύχος 5

Αθανάσιος Βεργόπουλος
Dr. med., Msc. Ινστιτούτο Ιατρικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charite-Mitte, University of Humbolt, Berlin

Hans-Dieter Volk
Professor Dr.med. Διευθυντής Ινστιτούτου Ιατρικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charite-Mitte, University of Humbolt, Berlin

Petra Reinke
Professor Dr. med, Καθηγήτρια Νεφρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charite-Virschow, University of Humbolt, Berlin

Η παρούσα συνέντευξη αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης με τίτλο «Έλεγχος πριν από τη μεταμόσχευση νεφρού στη Γερμανία», η οποία κυκλοφόρησε στο τεύχος 3.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Νεφροπαθείς: Άτομα με ειδικές ανάγκες; Η ιατρική άποψη

Τεύχος 5

Γ. Τσιρπανλης
Νεφρολόγος - Επιμελητής Β’, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ΓΠΝ Αθηνών «Αλεξάνδρα»

Έχει επικρατήσει να ονομάζουμε νεφροπαθείς τους ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια (ΧΝΑ) τελικού σταδίου και όχι όλους όσους έχουν κάποιο νόσημα των νεφρών. Στο τελικό στάδιο της ΧΝΑ η νεφρική λειτουργία είναι 5%, περίπου, ή και λιγότερο, της φυσιολογικής. Τότε ο ασθενής πρέπει να ενταχθεί σε κάποια μέθοδο υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας γιατί κινδυνεύει άμεσα η ζωή του. Τρεις μέθοδοι υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας υπάρχουν σήμερα: η αιμοκάθαρση, η περιτοναϊκή κάθαρση και η μεταμόσχευση. Κάθε μια έχει τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα της. Καμιά δεν καταφέρνει να αντικαταστήσει πλήρως την δουλειά που κάνουν οι νεφροί αλλά, με τα σημερινά δεδομένα, προσφέρουν στον νεφροπαθή μακρά επιβίωση και ποιότητα ζωής από ανεκτή μέχρι πολύ καλή.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Το οξειδωτικό stress

Τεύχος 5

Χ. Χατζηδημητρίου
Διευθυντής Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης

Ήταν αρχές του 1950 τότε που ο Dr. Denham Harman έγραψε το μοναδικό και πρωτοποριακό του άρθρο το οποίο αναφερόταν στον ύπαρξη των ελευθέρων ριζών και στη σχέση τους με χρόνια νοσήματα στον άνθρωπο. Έκτοτε και μέχρι σήμερα η έρευνα και οι μελέτες που αφορούν το σχηματισμό των ελευθέρων ριζών, από βιολογικής και ιατρικής άποψης, έχει πάρει θα έλεγε κανείς εκρηκτικές διαστάσεις, ιδίως, τα τελευταία χρόνια. Έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα πολλές ανακαλύψεις στον τομέα της έρευνας που αφορά τα φαινόμενο της οξείδωσης και έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες γέφυρες μεταξύ της βασικής επιστήμης, της μοριακής βιολογίας και της καθημερινής κλινικής ιατρικής πράξης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο